La vlen të nuhatësh

Ti je ende i pavendosur se cilin mësim profesioni dëshiron të bësh pas shkollës? Atëherë bëje si Lino!

Gjatë nuhatjes ti përjeton nga shumë afër, çfarë bën njëinstalues:e panelesh diellore dhe nëse profesioni do të ishte i përshtatshëm edhe për ty. Lino tregon këtu nga përvojat e tij dhe nga përshtypjet si një nxënës nuhatës profesional.

Asnjë ditë nuk i ngjan një tjetre
Është ora 7, Lino arrin në ndërmarrjen e tij të nuhatjes CKW. Ai përshëndetet me përzemërsi nga Samuel. Elektricisti 25-vjeçar, i formuar profesionalisht, punon si instalues dhe teknik shërbimi. Ai, së bashku me Bahar, e cila është gjithashtu elektriciste montimesh e formuar profesionalisht, përgatitin materialin për montimin e sotëm: Module fotovoltaike, kabull dhe inverter. Veglat personale si pincat, trapanët dhe kaçavidat janë tanimë në automjetin e furnizimit. Pastaj shkohet për në Kriens. Është për t’u bërë instalimi i paneleve diellore mbi çatinë e një ndërmarrje industriale. Lino ka ndihmuar në ditën e kaluar të fiksohet mbi çati nënkonstruksioni. Ai ia morri dorën shpejt kësaj.

Diçka për admiruesit:et e ambienteve të jashtme
Samuel shpjegon çfarë duhet të bëhet dhe Lino ndihmon duke bashkëpunuar fuqimisht. . Lino e di: Kujdesi është gjatë kësaj kërkesa më e lartë, s’ka rëndësi nëse është çati e sheshtë ose e pjerrët. Për futbollistin e pasionuar 16-vjeçar ngritja e materialit nuk paraqet asnjë problem: «Modulet nuk janë veçanërisht të rëndë. Duhet vetëm të kihet kujdes që ato të mos dëmtohen.» Në plan shihet, si duhet të renditen dhe të lidhen modulet me njëri-tjetrin. «Pas montimit ne lidhim inverterin», shpjegon Samuel. Ky e shndërron rrymën e vazhduar që prodhon sistemi i paneleve diellore, në rrymë alternative e cila nevojitet për shfrytëzimin në ndërtesë dhe për ushqimin e rrjetit të tensionit të ulët. Puna në ekip është e rëndësishme, por në profesion bën pjesë edhe kontakti me klientët, para së gjithash në rast të pajisjes së mëtejshme të sistemeve mbi shtëpitë për një familje.

Përditshmëri plot veprimtari
Në orën 16 përfundon puna. Lino është i lodhur por gëzohet tanimë për të nesërmen. «E çuara herët ka nevojë për t’u përshtatur, por për mua është e mrekullueshme, të mbarosh punë kaq herët.» Pas këtyre dy ditësh plot ngjarje ai mund ta përfytyrojë mirë, të kryejë mësimin e profesionit si instalues panelesh diellore: «Është një profesion i përshtatshëm me shumë veprimtari. Je gjithmonë në ekip, je jashtë mbi çati të larta dhe ke një pamje gjeniale!»

U bëre kureshtar? Atëherë nuhat këtu për një ndërmarrje për mësim profesioni.

© E drejta e autorit Swissolar/Reto Schlatter

Mësim profesioni me maturë profesionale - çfarë duhet të di unë?
SOLA Blog Berufsmatura 1_Dauer
Mësim profesioni me maturë profesionale - çfarë duhet të di unë?
Më shpejt në të ardhmen
Swissolar_Blog verkuerzte Lehre-1
Më shpejt në të ardhmen
Si vazhdohet më tej pas mësimit tënd të profesionit?
SOLA Blog nach Lehre 1_Karriereweg
Si vazhdohet më tej pas mësimit tënd të profesionit?

Ruf uns an unter

T 044 250 88 26

Na telefononi në

T 044 250 88 26